Dogodki

Nazaj

(: )

Boštjan Kavčič | OS, javno vodstvo

Boštjan Kavčič | OS, javno vodstvo

nedelja, 28. januar 2018, 16.00

Galerija Krško

Valvasorjevo nabrežje 4, Krško

 

 

Lepo vabljeni v nedeljo, 28. januarja 2018, ob 16. uri, na javno vodstvo po razstavi Os, akademskega kiparja Boštjana Kavčiča.

 

Akademski kipar Boštjan Kavčič (1973) se na samostojni razstavi v Galeriji Krško predstavlja z dvanajstimi kamnitimi skulpturami iz serije ORGanizmi. V razstavnem prostoru je skulpture povezal v celostno ambientalno postavitev, ki govori o kroženju življenjskih ciklov in potovanju od kreacije do ponovne dematerializacije. Za to postavitev je izbral dela, ki imajo v svoji formi močno poudarjeno vertikalno usmerjenost in ponazarjajo kozmično axis mundi – os sveta, s katero izpostavlja vpetost živih bitij v vesolje. Na vodstvu bo razstavo in umetnikovo delo podrobneje predstavila kustosinja razstave, umetnostna zgodovinarka Nina Sotelšek.

Boštjan Kavčič | OS

Boštjan Kavčič | OS

kiparska razstava

petek, 1. december 2017, 19.00

Galerija Krško

Valvasorjevo nabrežje 4, Krško

 

Vabljeni na odprtje samostojne kiparske razstave z naslovom OS,

umetnika Boštjana Kavčiča

1. december 2017, ob 19. uri

Galerija Krško

 

Akademski kipar Boštjan Kavčič (1973) je umetnik srednje generacije, ki je ob kiparstvu razvijal tudi družbeno angažirane projekte in se kot eden prvih slovenskih umetnikov ukvarjal s snovanjem enostavnih robotov. V Galeriji Krško se na samostojni razstavi Os predstavlja z dvanajstimi kamnitimi skulpturami iz serije ORGanizmi. V prostoru nekdanje cerkve je ustvaril celostno ambientalno postavitev, ki govori o kroženju življenjskih ciklov, potovanju od kreacije do ponovne dematerializacije in izpostavlja vpetost živih bitij v vertikalno os nebo – zemlja.

Kustosinja razstave je Nina Sotelšek.

Razstavo bo odprla Melita Čopar, direktorica občinske uprave Občine Krško.

 

Boštjan Kavčič se je rodil 1973 v Šempetru pri Gorici. Osnovno šolo je obiskoval v Tolminu, srednjo elektrotehnično šolo v Novi Gorici. Leta 1997 je diplomiral iz bančništva in financ na EPF v Mariboru.

Zaradi velike želje po likovni umetnosti je bil leta 1998 sprejet na ALU v Ljubljani. Leta 2001 je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo. Leta 2003 je diplomiral iz kiparstva na ALU v Ljubljani (prof. Lujo Vodopivec). V letih 2003 - 2005 je bil štipendist Ministrstva za kulturo za podiplomski študij videa na ALU v Ljubljani. Magistriral je z delom Digitalna video skulptura znotraj trgovskih središč na podiplomskem študiju videa in novih medijev na ALUO pri prof. Sreču Draganu (2007). Leta 2008 je prejel odkupno nagrado podjetja KD Holding d.d. Med leti 2010 in 2011 je sodeloval pri nastajanju dokumentarnih filmov (montaža, slika, grafika, risba, animacija): Psalmi tišine 2010, Iconotheca Valvasoriana 2010, Gradimo novi svet 2011 in animirane risane serije Ekola! 2011. Predstavil se je na več skupinskih in samostojnih razstavah, udeležil se je več mednarodnih simpozijev in postavil več javnih del, organiziral je delavnice klesanja kamna in video umetnosti.

Od leta 2007 je samozaposlen v kulturi. V svojem delu povezuje socialno skulpturo in nove medije. Od leta 2002 nastaja njegova največja kiparska serija kamnitih skulptur z naslovom ORGanizmi. Njegova dela so uvrščena v kiparsko zbirko AS Gallerije (KD Artes), kiparsko zbirko Umetnostne galerije Maribor, likovno zbirko Dolenjskega muzeja Novo mesto, likovno zbirko Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in digitalni arhiv DIVA.

https://sites.google.com/view/bostjan-kavcic/sculpture

Matija Brumen | MUSIC

Matija Brumen | MUSIC, odprtje razstave

petek, 27. oktober 2017, 18.00

Galerija Krško

Valvasorjevo nabrežje 4, Krško

 

Lepo vabljeni na odprtje razstave Music, avtorja Matije Brumna

27. oktober 2017, ob 18. uri

Galerija Krško

 

Umetnika in razstavo bo predstavila kustosinja dr. Mojca Puncer.

Razstavo bo odprl Janko Avsec, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti Občine Krško.

 

Matija Brumen s tokratno fotografsko instalacijo Music v prostoru nekdanje cerkve ustvarja poetično potopitveno atmosfero, v kateri podobe glasbenikov iz sveta alternativne kulture zaživijo na nov način. Podobe  glasbenih izvajalcev, ujetih v trenutkih, ki spominjajo na zamaknjenost,  se v svetlobni projekciji prelevijo v izmuzljive prikazni iz nekakšnega vzporednega fantazmatskega sveta, ki nas navdaja s spraševanjem in hrepenenjem.  Glasbena spremljava okrepi fotografovo gesto transformacije prizorišča v celovito izkustveno situacijo, ki večrazsežno nagovarja gledalca in ga vabi k zlitju s kolektivnim »tretjim telesom« kraljestva Glasbe.

 

 

Matija Brumen je rojen leta 1975 v Mariboru. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je zaključil dodiplomski študij japonologije in filozofije, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pa končal magistrski študij Načrtovanja vizualnih komunikacij-fotografije. Študijsko se je izpopolnjeval na študijskih izmenjavah na Univerzi Tohoku Fukushi v Sendaiu in na Univerzi v Tsukubi na Japonskem, na Folkwang Hochschule v Essnu v Nemčiji in na Akademiji za arhitekturo, umetnost in oblikovanje v Pragi na Češkem. Bil je na rezidencah v Tainanu na Taiwanu in v Berlinu v Nemčiji. Prejel je več nagrad, med njimi Emzin Fotografija leta in ESSL Art Award. Živi v Ljubljani.

http://www.matijabrumen.com

Beli sladoled: Book

Beli sladoled | BOOK, odprtje razstave

torek, 5. september 2017, 19.00

Beli sladoled BOOK, odprtje razstave

5. september 2017, ob 19. uri

 

V torek, 5.9.2017, ob 19. uri, odpiramo razstavo slikarskega tandema Beli sladoled, ki ga tvorita akademska slikarja Miha Perne in Leon Zuodar. Skupina Beli sladoled, je bila osnovana leta 2005 in se od takrat ukvarja z razvijanjem risbe kot avtonomnega izraznega medija ter iskanjem njenih meja in izraznih možnosti.

Za Galerijo Krško sta si avtorja zamislila prostorsko instalacijo, s katero bosta vzpostavila odnos med svojo risarsko-založniško prakso (Beli sladoled Books and Zines) in razstavnim prostorom.

Miha Perne se je leta 1978 rodil v Ljubljani. Leta 1997 je maturiral na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, leta 2004 pa je kot slikar diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Ukvarja se tudi z grafiko in stripom. 

Leon Zuodar se je rodil leta 1977 v Postojni, leta 2004 pa je kot slikar diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Leta 2005 sta ustanovila slikarsko skupino Beli sladoled. Za svoje delo sta leta 2011 skupaj prejela nagrado OHO.

 

Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo.

 

 

GK Genski oltar - Kopija

Damijan Kracina, Vladimir Leben, Jani Pirnat | GENSKI OLTAR, javno vodstvo

petek, 10. februar 2017, 18.00

Galerija Krško

Valvasorjevo nabrežje 4, Krško

petek, 10. februar 2017, ob 18. uri

 

V sklopu dogodkov ob kulturnem prazniku, vas prijazno vabimo na strokovno vodstvo po razstavi Genski oltar, avtorjev Damijana Kracine in Vladimirja Lebna.

Po razstavi bo vodil kurator Jani Pirnat.

 

Razstava bo na ogled le še do 15. februarja 2017.

 

Fotografija: Nina Sotelšek

MMK, foto Nina Sotelsek - Kopija

Ta veseli dan kuture 2016

sobota, 3. december 2016sobota, 3. december 2016, 10.0018.00

Ta veseli dan kulture - dan odprtih vrat

Galerija Krško, Mestni muzej Krško in Mencingerjeva hiša 

Sobota, 3. december 2016, 10.00-18.00

 

Foto: Nina Sotelšek

Stran 6 od 9 (Vseh vnosov: 90)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000