Dogodki

Nazaj

(: )

Dih v vsakodnevnem življenju in vizualni umetnosti

Dih v vsakodnevnem življenju in vizualni umetnosti

Irena Jurca

torek, 4. junij 2019torek, 4. junij 2019, 18.00

Lepo vabljeni na predavanje Irene Jurca z naslovom Dih v vsakodnevnem življenju in vizualni umetnosti, v torek, 4. junija 2019, v Mestni muzej Krško

Umetnica, ki se trenutno v Galeriji Krško predstavlja z razstavo Privid življenja, bo na predavanju predstavila izbor idej in misli o dihu ter umetniških praks, ki so jo navdihnile pri njenem umetniškem ustvarjanju. 

Predavanje bo izhajalo iz pomembnosti diha v vsakodnevnem življenju in njegovega etičnega potenciala. Dih je prva avtonomna funkcija telesa in avtonomno dejanje, ki je dostopno zavestnemu umu. Kot bi se izrazila belgijska filozofinja Luce Irigaray: Diham, torej sem! Z dihanjem vzpostavljamo vez med telesom in umom, notranjostjo in zunanjostjo kot tudi naravo in samim seboj, saj nas ravno dih poveže z vsem življenjem na zemlji, s soljudmi, z živalmi in z rastlinjem. Kot dih nas tudi opazovanje, gledanje umetnosti poveže z našo bogato notranjostjo in svetom. Predavanje bo osvetlilo kulturen, etičen in vizualen prikaz diha, skozi različne vizualne prakse in zgodovino. Pri tem bodo v pomoč izbrani primeri vizualnih ustvarjalcev iz različnih časovnih obdobij.

 

Fotografija: Irena Jurca

Napovedujemo: Irena Jurca | PRIVID ŽIVLJENJA, odprtje razstave

Irena Jurca | PRIVID ŽIVLJENJA, odprtje razstave

petek, 5. april 2019petek, 5. april 2019, 18.00

Lepo vabljeni na odprtje fotografske razstave Privid življenja, umetnice Irene Jurca,

ki bo 5. aprila 2019, ob 18.00 v Galeriji Krško.

 

Z razstavo Privid življenja umetnica Irena Jurca nadaljuje razmišljanje o stanju duha in človekovem obstoju v zahodni družbi. Preko prikazovanja fragmentirane telesnosti, drobi svojo misel na tehtna vprašanja tega časa; kaj pomeni biti človek, koliko je v boju za preživetje še ohranil človečnosti in kaj sledi? Meditativna narava del vabi k ponovnem premisleku o svetu in človekovi vlogi v njem. V Galeriji Krško bo umetnica prvič predstavila fotografska dela iz serije Neulovljive sanje, v dialogu z zvočno instalacijo.

Irena Jurca je bila rojena leta 1977 v Ljubljani. Končala je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer fotografija. Kasneje diplomirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede. Opravila je Šolo kritike fotografije ter v reviji Fotografiji objavjala recenzije fotografskih razstav in knjig. Med letoma 2015 in 2018 je z izbranimi fotografi obiskovala fotografsko delavnico "Masterclass" pod vodstvom Klavdija Slubana. Samostojno je razstavljala v KUD-u France Prešeren, Galeriji Fotografija in Galeriji stolp Škrlovec. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Dušan Klenovšek | Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje

Dušan Klenovšek | Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje

četrtek, 7. marec 2019četrtek, 7. februar 2019, 18.0019.00

Dušan Klenovšek |Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje?

 

Vabljeni na strokovno predavanje, v četrtek, 7. 3. 2019, v Mestni muzej Krško.

 

Vedno znova poslušamo ali beremo, o »zmagah« nad kruto naravo, o triumfu človeškega razuma nad divjo in grozečo naravo. Je regulacija potoka ali reke res znak rešitve problema? Ali le znak novih, večjih problemov? Je pognojitev travnika res »zmaga« za lastnika? Je gozd brez starega, sušečega in trohnečega drevja zdrav in odporen na ujme vseh vrst? Znamo najti skupen jezik z Naravo?

Izhodišče za predavanje z naslovom Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje? je razstava Angeli v revirju, vizualnega umetnika Mita Gegiča, v Galeriji Krško. Ta v svojem delu izpostavlja aktualna družbena vprašanja, zlasti o ekologiji, odnosu človeka do narave in živali, njegovem agresivnem vstopu v naravo in motenju ekosistema. Iz naravovarstvenega vidika bo na ta in podobna vprašanja odgovarjal Dušan Klenovšek.

 

 

Dušan Klenovšek je zaključil študij kemije in biologije na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Več let je bil predmetni učitelj kemije in biologije na OŠ Sava Kladnika v Sevnici in sodelavec Zavoda RS za varstvo narave. Trenutno je kot biolog zaposlen v Javnem zavodu Kozjanski park, kjer izvaja naravovarstveni nadzor, inventarizacijo in monitoring flore in favne na območju regijskega parka in biosfernega območja. Deluje kot mentor dijakom in študentom pri opravljanju obvezne prakse in somentor pri pripravi diplomnskih nalog. Med mnogimi nagradami je prejemnik priznanja ambasador Nature 2000 in diplome dr. Angele Piskernik, ki ga podeljuje Planinska zveza Slovenije. Je predavatelj in pisec vsebin o naravoslovju ter naravovarstvu, ki svoje znanje prenaša na odrasle in mladino v sklopu ekskurzij in naravoslovnih taborov.

 

 

Fotografija © Dušan Klenovšek

Cianotipija | delavnica ob fotografski razstavi Berem te

Cianotipija | delavnica ob fotografski razstavi Berem te

nedelja, 7. oktober 2018nedelja, 7. oktober 2018, 16.0018.00

Cianotipija je ena od fotografskih tehnik, ki jo je leta 1842 odkril angleški astronom, matematik in fizik John Herschel. Velja za pionirsko tehniko, ki je privlačna zaradi odprtih ustvarjalnih možnosti, saj omogoča združevanje z digitalno tehnologijo. Zaradi majhne občutljivosti uporabljenih železovih soli na svetlobo in posledično dolgih osvetlitvenih časov je ta postopek uporaben le za izdelavo pozitivov ali fotogramov.

Kontrabant - koncert ob odprtju razstave Arven Šakti Kralj Szomi

Kontrabant | koncert ob odprtju razstave Arven Šakti Kralj Szomi

Koncert

petek, 28. september 2018, 19.30

Vstop prost

Kontrabant – nežen in vihrav, mlad in izkušen, zgovoren in zasanjan, barvit in prostran – je del slovenske glasbene kulture že več kot 20 let. Skupina se umešča v slovenski in mednarodni prostor z nastopi v živo in s svojimi albumi, od katerih se je nabralo že kar 12, zadnji celo v posebni LP izdaji za japonski trg. S pridihom različnih kultur in v različnih jezikih (od romskega, madžarskega, pa do rockersko angleškega … in še kaj vmes), ter v raznovrstnih slovenskih narečjih, koncert Kontrabanta ponuja poslušalcu širino glasbene izkušnje, ki je nadgrajena v zaokroženo celoto, dinamično izvedbo in prefinjeno pripoved. Slednja nas preseneti tudi v obliki uglasbene poezije, ki nas med glasbenimi tokovi popelje še v literarne.

Kontrabantovci so ustanovitelj Béla Szomi Kralj (harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal), dolgoletni član Dušan Železnikar (kitara, buzuki, kljunasta flavta, vokal), Pál Szomi (bobni, cajon, kitara, vokal), Gašper Povše (violina, mandolina, vokal) in Matijas Severhen (čelo-bas, bas kitara, bobni, vokal), občasna Kontrabantovka pa je tudi mlada Kika Szomi Kralj (vokal, klarinet, kljunasta flavta).

Napovedujemo

Arven Šakti Kralj Szomi | Berem te, odprtje razstave

petek, 28. september 2018, 19.00

Galerija Krško

Valvasorjevo nabrežje 4

8270 Krško

 

Arven Šakti Kralj Szomi | Berem te I read you

fotografska prostorska postavitev v sedmih stavkih

odprtje v petek, 28. septembra 2018, ob 19.00 uri 

 

Arven Šakti Kralj Szomi (1974) je vizualna umetnica, ki je diplomirala na Goldsmithovem kolidžu na Univerzi v Londonu ter magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer video in fotografija. V slovenskem kulturnem prostoru deluje kot univerzitetna predavateljica, članica strokovnih komisij ter prevajalka strokovnih besedil o umetnosti iz slovenskega v angleški jezik. Kot vizualna umetnica deluje na področju avtorske fotografije, posega po videu, izraža se z risbo in snuje prostorsko umeščene projekte. 
V preteklih letih smo njeno delo spoznali preko črno-belih insceniraih fotografij, s katerimi je raziskovala temo otroštva, natančneje predadolescentno fazo deklištva, prehajanje v svet odraslosti in strahove, ki spremljajo ta proces. Motive, ki jih intuitivno prepoznava kot misli, spomine ali občutke, umetnica poišče v vsakdanjosti. Njene fotografije zato delujejo kot dnevniški zapis oziroma refleksija o zasebnem življenju, ki jih poišče ustrezen ekvivalent v obliki vizualnih podob.

V Galeriji Krško se predstavlja z novo fotografsko zgodbo, ki tematsko nadaljuje raziskovanje dekliškega lika na prehodu med otroškim sanjarenjem o svetu in stvarnim sprejemanjem sporočil, preko katerih se posameznik v družbi izoblikuje. Postavitev sestavlja petinpetdeset črno-belih fotografij, razporejenih v sedem t.i. stavkov oziroma pripovednih sklopov. 

Po odprtju razstave bo v atriju Mestnega muzeja Krško koncert glasbene skupine Kontrabant

Fotografija © Arven Šakti Kralj Szomi, »Okus tradicije« iz cikla Berem te

Simona Čudovan in Simona Šuc | BUJNOST NJE, odprtje razstave

Simona Čudovan in Simona Šuc | BUJNOST NJE, odprtje razstave

sobota, 11. avgust 2018nedelja, 9. september 2018, 19.0021.00

Simona Čudovan in Simona Šuc | BUJNOST NJE, odprtje razstave

V soboto, 11.8.2018, ob 19. uri,

odpiramo razstavo akademskih slikark Simone Čudovan in Simone Šuc, ki sodita v generacijo umetnikov, ki je diplomirala na prelomu stoletja in ki goji čisto slikarstvo. Na aktualni razstavi se predstavljata s slikarskimi deli iz zadnjega obdobja, v katerih na pretanjen način odstirata vpogled v zavedanje bogastva oz. bujnosti, ki jo odkrivata v Naravi, materi Zemlji, ženski in življenju. Razstava povezuje dva formalno različna likovna jezika, eden je zapisan figuraliki in malim formatom, drugi nepredmetnemu slikarstvu večjih dimenzij, oba pa zaznamuje pretanjen smisel za kolorit, dinamičnost v kompozicijah in globlje občutenje sveta, ki v iskrenem veselju in spoštovanju do zakonitosti življenja nagovarja gledalca. 

Kustosinja razstave je mag. Andreja Rakovec.

 

Razstava bo na ogled do nedelje, 9. septembra 2018.

 

 

Simona Čudovan (1975, Novo mesto)

Diplomirala je leta 2004 pri prof. Gustavu Gnamušu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Ukvarja se s kostumografijo, oblikovanjem, ilustracijo, kiparstvom, scenografijo in pedagogiko. Ilustrirala je slikanici “Vedno te ima nekdo rad” (R. Ercegović) in “V vilinskem svetu” (M. Pogačnik) ter učne karte “Pripovedi rastlin” (M. Ribarič (Slovenski šolski muzej) in C. Innocenti). Je soavtorica več stalnih kiparskih prostorskih postavitev doma in po Evropi (2006–17). Kot kostumografinja in scenografka sodeluje z Obrednim gledališčem Duša Zemlje in mednarodno gledališko skupino Shaumbra Theater, v gledališki produkciji za otroke pa s Škatlo presenečenja in Srečno pravljico. Z vzgojno-izobraževalnimi zavodi razvija pedagoške programe. Oblikuje razstavne projekte in publikacije. Razstavlja doma in v tujini. 

 

Simona Šuc (1972, Maribor)

Leta 2000 je diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in Jožefu Muhoviču na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Organizirala je likovno-teoretska srečanja na Gaju nad Mariborom, kjer so se predstavili slovenski umetniki mlajše generacije (2001–03), in soustanovila društvo TU, s katerim je izvedla več prostorskih intervencij v Mariboru (2004–05). Sodelovala je pri restavriranju spomenikov sakralne dediščine v severovzhodni Sloveniji. Zaposlena je v Umetnostni galeriji Maribor. Udeležuje se likovnih kolonij, umetniških simpozijev in taborov ter redno razstavlja doma in v tujini. Že več let vodi slikarske delavnice. Bila je članica komisije za Glazerjeve nagrade in listine (2008–16) in komisije za nagrade DLUM (2017). Živi in ustvarja v Mariboru.

Adrijan Praznik | STENE, odprtje razstave

Adrijan Praznik | STENE, odprtje razstave

sreda, 25. april 2018, 19.00

Napovedujemo odprtje razstave,

 

Adrijan Praznik | STENE

sreda, 25. april 2018, ob 19. uri

Galerija Krško

 

Lepo vabljeni!

 

Adrijan Praznik (1988, Ljubljana) je leta 2016 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo, pri mentorju mag. Žigi Karižu in sometorju dr. Tomislavu Vignjeviću. Prejemal je štipendijo Mestne občine Ljubljana za nadarjene študente ter prejel nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne umetniške dosežke v akademskem letu 2011/2012. Razstavljal je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini (Češka republika, Bosna in Hercegovina, Grčija, Italija, Nemčija) ter bil na rezidencah v Rigi in Berlinu. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ga je leta 2015 nagradilo z delovno štipendijo namenjeno perspektivnim umetnikom. Njegova dela so del grafične zbirke Mednarodnega grafičnega likovnega centra ter zbirke Imago Mundi, Luciano Benetton Collection. Živi in dela v Ljubljani.

Foto: Bojan Mijatović

Stran 5 od 10 (Vseh vnosov: 93)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000