Dogodki

Nazaj

(: )

Prava freska na sveži omet, delavnica

Prava freska na sveži omet, delavnica

sobota, 19. junij 2021sobota, 19. junij 2021, 14.0018.00

Delavnica prave freske na sveži omet

Sobota, 19. 6. 2021 ob 14. uri

Mestni muzej Krško / vstop prost / trajanje delavnice 4 ure

 

Ob razstavi Nevarna razmerja vas vabimo na delavnico prave freske na sveži omet, ki jo bo vodila umetnica Maja Šubic. 

Freska je zahtevna slikarska tehnika pri kateri se slika neposredno na sveži apneni omet. Barvna plast se zato posuši skupaj z ometom in zaradi kemične reakcije (kalcinacije) postane del njega. 

Na delavnici bomo spoznali slikarski postopek od skice do končnega izdelka, ki ga bodo udeleženci odnesli domov. Delavnica je primerna za odrasle in otroke starejše od 8 let. Mlajši otroci bodo ustvarjali v spremstvu staršev ali skrbnikov. 

 

Ob 19. uri bo po razstavi Nevarna razmerja v Galeriji Krško vodila kustosinja mag. Andreja Rakovec.

 

Število mest je omejeno, zato zbiramo prijave do četrtka, 17. 6. 2021, na elektronskem naslovu: info@mestnimuzejkrsko.si ali telefonu: 051 390 658. 

 

Dogodek bo organiziran iz izveden v skladu s predpisi NIJZ.

 

O mentorici: 

Maja Šubic (1965) je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1990 diplomirala pri prof. Emeriku Bernardu. Po akademiji se je začela intenzivneje ukvarjati s freskoslikarstvom in knjižno ilustracijo. Ilustrirala je preko 20 samostojnih knjižnih izdaj, redno objavlja v najvidnejših slovenskih otroških in mladinskih revijah. Njeno ustvarjanje obsega tudi dela v akrilni, akvarelni in grafični tehniki. Kot scenaristka in ilustratorka sodeluje tudi pri animiranem filmu. Razstavljala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Dvestoto obletnico rojstva Charlesa Darwina so v njegovem rojstnem mestu Shrewsburyju obeležili z njeno monumentalno fresko. Je članica združenja umetnikov Škofja Loka in DSLU. Kot samostojna ustvarjalka živi in dela v Škofji Loki in Poljanah.

Napovedujemo: Maja Šubic I Nevarna razmerja

Napovedujemo: Maja Šubic I Nevarna razmerja

odprtje razstave

petek, 4. junij 2021petek, 4. junij 2021, 19.0020.00

Z veseljem vam sporočamo, da bo odprtje razstave umetnice Maje Šubic

v petek 4. junija 2021, ob 19. uri

 

Otvoritveni dogodek bo v velikem atriju Mestnega muzeja Krško, v skladu z navodili in priporočili NIJZ. 

Vabljeni k ogledu! 

 

 

Akademska slikarka Maja Šubic, ki sodi med redke avtorice_je na Slovenskem, ki ustvarjajo v tehniki prave freske. Goji jo že vseskozi, saj je poslikala vrsto sakralnih in profanih objektov, obenem pa je presegla ustaljene okvire tega tradicionalnega slikarskega medija, ko je fresko prenesla na prenosne nosilce, kot sta lehnjak in keramika. S tehniko freske na prenosnih nosilcih se bo predstavila tudi v Galeriji Krško, ki s svojim nekdaj sakralnim ambientom, zaznamovanim z razgibano baročno arhitekturo kot odsevom miselnih obzorij preteklih stoletij, slikarki predstavlja bogato interpretativno izhodišče. Šubičeva je posegla v ikonografijo poznega srednjega veka in za razstavo ustvarila fragmentarne upodobitve znanih motivov gotske umetnosti, v katerih se tesno prepletata fantazija in realnost, ki sta spremljali predstavni svet poznosrednjeveškega človeka. Sakralna motivika črpa iz mističnega pola verske izkušnje, ki se je napajala v tolažbi usmiljene Božje Matere in trpečega Kristusa, profana pa posega v simbolni svet, kakršnega uteleša priljubljen motiv enoroga. Slikarka nas popelje v svet preteklosti, ki je v svoji slikovitosti, veri, domišljiji, mističnosti, celo iracionalnosti na prvi pogled precej drugačen od racionalno zastavljenega in v dvom usmerjenega današnjega časa, obenem pa nam skozi drobce tedanjega imaginarija odstira svet, katerega duhovni horizont je še dandanes nadvse privlačen. 

Kustosinja razstave je umetnostna zgodovinarka mag. Andreja Rakovec.

 

 

 

 

Darko Golija, Razkazovanje, 11. 12. 2003 – 15. 1. 2004

Darko Golija, Razkazovanje, 11. 12. 2003 – 15. 1. 2004

Obujamo spomine na 54 let delovanja Galerije Krško

sreda, 23. december 2020sobota, 23. januar 2021, .00

Galerija Krško – pet dekad in pol

Galerija Krško je bila kot razstavni prostor za likovno umetnost odprta leta 1966. Za kontinuirano delovanje je v začetku skrbela Valvasorjeva knjižnica Krško, v devetdesetih letih je zanjo skrbel Javni sklad za kulturne dejavnosti, OI Krško, leta 2009 pa je bila kot enota priključena h Kulturnemu domu Krško.

V 54 letih delovanja je evidentiranih 226 razstav. Zato smo v času, ko nam virusna epidemija preprečuje, da bi vam predstavili nov, ambientalno zasnovan razstavni projekt, pogledali v ta bogat galerijski historiat.

Danes se spomnimo razstave:

 

 

Obvestilo o začasnem zaprtju muzejskih enot Kulturnega doma Krško

Obvestilo o začasnem zaprtju muzejskih enot Kulturnega doma Krško

petek, 23. oktober 2020ponedeljek, 23. november 2020, .00

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci, 

v skladu z aktualnim odlokom Vlade RS sporočamo, da s soboto, 24. oktobra 2020, za vse obiskovalce do nadaljnjega ZAPIRAMO tudi muzejske enote Kulturnega doma Krško, to so Grad Rajhenburg, Mestni muzej Krško in Galerijo Krško.

V tem času smo vam za informacije na voljo na telefonski številki 07 488 01 90 ali elektronskem naslovu info@kd-krsko.si  Sledite našim objavam na spletnih straneh in socialnih omrežjih.

Hvala za razumevanje. 

Ostanimo zdravi in kmalu spet nasvidenje.

 

Kolektiv Kulturnega doma Krško

zanj direktorica Darja Planinc

 

Foto: Nina Sotelšek

 

Ana Šuligoj ǀ Nedoločljivi

sobota, 12. september 2020sobota, 10. oktober 2020, .00

Napovedujemo odprtje razstave Ane Šuligoj, z naslovom Nedoločljivi, ki bo v soboto, 12. 9. 2020, ob 19. uri v Galeriji Krško.

Vrata Galerije Krško so ponovno odprta

Vrata Galerije Krško so ponovno odprta

petek, 8. maj 2020nedelja, 31. maj 2020, .00

V Mestnem muzeju Krško in Galeriji Krško smo v torek, 5. maja, ponovno odprli vrata za individualne obiskovalce in skupine do treh oseb ter za družine ne glede na število članov.

Poslušanje vonjev

Poslušanje vonjev, delavnica ob razstavi Postelja

sobota, 11. januar 2020sobota, 11. januar 2020, 16.0017.30

Ob razstavi Postelja, vizualne umetnice Nataše Skušek, bomo izvedli delavnico z naslovom Poslušanje vonjev. Delavnico bo vodila Barbara Pia Jenič, ki je za razstavo v Galeriji Krško, kot del instalacije, oblikovala poseben vonj.    

Vonj je človeški čut, ki ga najbolj zanemarjamo. Vendar ima posebno moč. Vonj je detonator spomina in nezavednega, včasih lahko zelo globoko vpliva na naše čustveno stanje.

Umetnica nas bo vodila čez postopek poslušanja vonja, prepustili mu bomo, da nas vodi v skrite sobane naših spominov in nezavednega. Iz podob, ki nam jih bo priklical, bomo kreirali vsak svojo zgodbo ali vizualni izraz uvidenega.

Barbara Pia Jenič je umetnica, ki se ukvarja z obujanjem čutne percepcije in uporabo čutov v umetnosti. Je igralka, režiserka in producentka, ki je v dvajsetih letih delovanja režirala in organizirala več kot 60 predstav, dogodkov, polovico od njih senzorialnih.  

 

Zbor udeležencev delavnice bo pred Galerijo Krško, ob 16. uri.

Udeleženci naj s sabo prinesejo vonj, ki jim nekaj pomeni ali jih spomni na nekaj. Lahko je to parfum, lahko je dišeč predmet, vendar naj bo čim manjši. 

Stran 4 od 10 (Vseh vnosov: 95)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000