Odprtje razstave: ROBERT LOZAR | Praznine in črvine

Nazaj

petek, 5. junij 2020nedelja, 5. julij 2020, .00

Robert Lozar | Praznine in črvine

Vabljeni na odprtje razstave Roberta Lozarja, 

5. junija 2020, ob 19. uri

v Galerijo Krško

Aktualna razstava akademskega slikarja Roberta Lozarja naglaša gledalčevo vizualno percepcijo in percepcijo prostora. Slikar, čigar opus zaznamuje diametralni razpon med abstraktnim in mimetičnim, katerega povezovalna točka je vprašanje prostora v slikovnem polju, je za tokratno razstavo ustvaril povsem nova dela, ki jih je navdihnila notranjščina Galerije Krško. Nekdanji sakralni baročni prostor služi kot ozadje ali osrednji motiv njegovih slik, kar ustvarja iluzijo podvajanja prostora oz. ustvarjanja novih prostorov. Z vključitvijo imaginarnih kiparskih in slikarskih del ter praznih platen v slikovno kompozicijo se je slikar približal oz. dosegel učinek trompe l'oeila in tako prenesel enega od postulatov klasične slikarske tradicije v sodobno likovno interpretacijo.

 

 

Robert Lozar (1967,  Novo mesto), je leta 1993 diplomiral pri prof. Metki Krašovec na ALUO v Ljubljani. Od leta 1995 do 2000 je bil odgovorni urednik revije Likovne besede. Od leta 1994 ima status samozaposlenega na področju kulture. Živi in dela na Butoraju, v Beli krajini. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Član DLUD in ZDSLU.

Mag. Andreja Rakovec (1980, Kranj) je leta 2008 zaključila podiplomski študij s področja umetnosti novega veka na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot kustosinja je delala v Umetnostni galeriji Maribor, od leta 2014 deluje samostojno kot samozaposlena v kulturi – kuratorka. Zaposlena je na ZRC SAZU. Pripravlja razstave sodobne likovne umetnosti in fotografije. Področje njenih raziskav obsega florentinsko renesančno slikarstvo, kiparstvo v javnem prostoru, proučevanje sakralne umetnostne dediščine ter umetnosti 20. in 21. stoletja. Je avtorica več znanstvenih in strokovnih objav.

Robert Lozar | Praznine in črvine

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000