• Dogodki
 • Fotogalerija
 • Obiščite nas
 • 07 492 11 00 info@galerijakrsko.si

  Dih v vsakodnevnem življenju in vizualni umetnosti

  torek, 4. 6. 2019, 18.00

  Lepo vabljeni na predavanje Irene Jurca z naslovom Dih v vsakodnevnem življenju in vizualni umetnosti, v torek, 4. junija 2019, v Mestni muzej Krško

  Umetnica, ki se trenutno v Galeriji Krško predstavlja z razstavo Privid življenja, bo na predavanju predstavila izbor idej in misli o dihu ter umetniških praks, ki so jo navdihnile pri njenem umetniškem ustvarjanju. 

  Predavanje bo izhajalo iz pomembnosti diha v vsakodnevnem življenju in njegovega etičnega potenciala. Dih je prva avtonomna funkcija telesa in avtonomno dejanje, ki je dostopno zavestnemu umu. Kot bi se izrazila belgijska filozofinja Luce Irigaray: Diham, torej sem! Z dihanjem vzpostavljamo vez med telesom in umom, notranjostjo in zunanjostjo kot tudi naravo in samim seboj, saj nas ravno dih poveže z vsem življenjem na zemlji, s soljudmi, z živalmi in z rastlinjem. Kot dih nas tudi opazovanje, gledanje umetnosti poveže z našo bogato notranjostjo in svetom. Predavanje bo osvetlilo kulturen, etičen in vizualen prikaz diha, skozi različne vizualne prakse in zgodovino. Pri tem bodo v pomoč izbrani primeri vizualnih ustvarjalcev iz različnih časovnih obdobij.

   

  Fotografija: Irena Jurca