Paul O Robinson | FORM OF RESISTANCE

16. 9. 2022 – 28. 10. 2022, 19.00 nova razstava

 

Zidovi, vrata in Cerkev svetega Duha

Pri instalaciji z naslovom Form of Resistance (v slovenskem prevodu Oblika upora) so uporabljene arhetipske oblike – vrata, zid… religiozna figura – katerih osnovna zgodba se je preko njihove vseprisotnosti spremenila in na nek način postala nekaj običajnega.

Oblika Baročne cerkve je v svojem bistvu »utelešenje« sistema različnih prepričanj, ki so bila sprejeta (tudi izven določenega sistema prepričanj) in so tekom časa izkustveno postala nekaj običajnega. Svetost cerkve se je postopoma zmanjšala s pomočjo časovnih konstruktov spremembe in se oddaljila od svojega – posvečenega – izvora. To velja tudi v primeru sintaktičnih elementov sestavnih delov stavbe – vrat (liminalni pragovi), oken (svetlobni portali) in zidov (oblika, ki predstavlja utelešenje medprostora med inherentnimi nevarnostmi zunanjega sveta ter varnim zatočiščem, ki ga ustvarjajo notranji prostori infundiranega materialnega telesa); njihovi specifični pomeni in običaji se tako zmanjšajo in odstranijo iz arhitekturnega telesa kot celote. 

Posvečenje je dejanje, s katerim obliki nadenemo nadnaraven pomen, ki presega materialnega – sega preko naravnega; rentgenski žarek močno poseže v svetost površine oblike – s pomočjo odpornosti materiala – s čimer odkrije 'izvorni' jezik te oblike in na ta način razburi domišljijo posameznika, da si ustvari drugačne zgodbe.

Besedilo: Paul O Robinson

Prevod: Andreja Kališnik

 


Paul O Robinson je arhitekt, oblikovalec, predavatelj, provokativen in prodoren mislec in umetnik. Prihaja iz ZDA, je gostujoči predavatelj na beneški univerzi IUAV in je za kraj svojega primarnega ateljeja izbral Ljubljano, kjer predava na Fakulteti za arhitekturo.

Za svoje umetniško delo uporablja radiografijo, ustvarjanje podob z rentgenskim žarčenjem kot osnovno tehniko raziskovanja, eksperimentiranja in izražanja. S to, za umetnostni kontekst zelo nenavadno tehniko brez enega samega reza prodira skozi povrhnjico teles in naredi vidno njihovo materialno notranjost in prazne prostore v njihovem volumnu. Pri tem se odkrijejo skrivnosti, ki so očem sicer nevidne, za koga mogoče celo bistvo, kot ga razume Mali princ iz tiste knjige za otroke vseh starosti. Paul O Robinson pa s temi podobami ustvarja umetniška dela in postavitve s prefinjeno estetiko, poetično bohotne ter polne tankočutne simbolike. Razstava vključuje umetniško delo 33 knjig umetnice in oblikovalke Maje Licul. Gre za 90 cm visok stolp knjig, ki je rezultat sodelovanja s Paulom O Robinsonom.

Kustos razstave je Vasja Nagy-Hofbauer.

 

Več o razstavi: https://www.galerijakrsko.si/razstave/paul-o-robinson 

 

Stopite v stik

Galerija Krško
Valvasorjevo nabrežje 4
8270 Krško
(07) 620 92 44
(07) 429 10 98
051 390 658
info@galerijakrsko.si
galerijakrsko.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)

Sledite nam