Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO

Nazaj

13. september 201913. oktober 2019

Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO

Galerija Krško

Valvasorjevo nabrežje 4

8270 Krško

 

Trajanje razstave: 13. 9. - 13. 10. 2019

Umetnici Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič v Galeriji Krško predstavljata najnovejša grafična dela. Z razstavo želita pokazati, kako se njuno delo na več ravneh prepleta in dopolnjuje. Obema je pomemben dolgotrajen proces, ki ju preko alkimističnih postopkov pelje od matrice do odtisa. Na razstavi v Krškem prvič drzneje vzpostavljata dialog z matrico, ki sta jo sprva obravnavali zgolj kot nosilca končnega odtisa. Z leti prakse sta se tega razmišljanja razbremenili in matrico začeli dojemati kot samostojen likovni objekt in jo postavili ob bok odtisom.

Kljub temu da se ju večkrat označuje kot naslednici Ljubljanske grafične šole, sami tega ne čutita. Nasledstvo prepoznavata zgolj kot temeljito poznavanje tehnološkega postopka. Zakonitosti, ki jih je učila Ljubljanska grafična šola, sta v razvoju svoje umetniške prakse začeli kmalu kršiti in preurejati po svoje. Svojih matric ne uničita, ampak so te v stalnem procesu spreminjanja. Verjetno jih ne bomo več videli točno takih, saj jih bosta jedkali naprej ali uporabili v drugem kontekstu. Lahko bi rekli, da jih reciklirata in bi se s tem tematsko približali aktualni družbeni temi. Vendar umetnici recikliranje znotraj svoje ustvarjalne prakse razumeta vsaka po svoje: Nataša Mirtič je začela stare matrice kombinirati z novimi, in na ta način graditi svoj likovni jezik, Vesna Drnovšek pa odtiskuje tudi najdene predmete. Med pripravami za razstavo Dve v vrsto sta si matrice začeli med seboj podajati in uporabljati pri iskanju novih kompozicijskih rešitev. V vsaki Nataši najdemo Vesno in v vsaki Vesni prepoznamo Natašo.

Umetnici sta v preteklosti nekajkrat s samostojnimi deli sodelovali na skupinskih razstavah. S pripravo razstave Dve v vrsto sta si odprli možnost, da vsaka na novo razišče premise svojega dela. V dolgotrajnem procesu medsebojnega sodelovanja sta v najnovejših delih združili svoja raznolika, na prvi pogled nezdružljiva procesa likovnega ustvarjanja. Vesnin sproščen pristop v eksperimentiranju in Natašino fokusirano ter dovršeno formalno izvedbo sta prevedli v dialoško izmenjavo idej, misli in matric. Te se z odtisi na papirju prepletajo v igrivo postavitev in na razgibanih stenah Galerije Krško tvorijo homogeno celoto.

Besedilo: Nina Sotelšek, višja kustodinja

 

Biografija

Vesna Drnovšek je bila rojena leta 1973 v Trbovljah. Leta 1997 diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pri profesorju Andreju Jemcu, smer slikarstvo. Na isti akademiji je leta 2001 pri profesorju Lojzetu Logarju zaključila še magistrski študij grafike. Živi in dela v Ljubljani.

Nataša Mirtič je bila rojena leta 1973 v Novem mestu. Leta 1997 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, leta 2001 pa končala še magisterij iz grafike. V svoji likovni praksi se primarno posveča jedkanici. Živi in dela v Novem mestu, kot samostojna ustvarjalka v kulturi.

 

Ambientalne fotografije razstave: Nina Sotelšek

Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO
Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO
Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO
Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO
Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO
Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO
Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič | DVE V VRSTO

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000