Boštjan Kavčič | OS

kiparska razstava

Nazaj

petek, 1. december 2017, 19.00

Boštjan Kavčič | OS

Galerija Krško

Valvasorjevo nabrežje 4, Krško

 

Vabljeni na odprtje samostojne kiparske razstave z naslovom OS,

umetnika Boštjana Kavčiča

1. december 2017, ob 19. uri

Galerija Krško

 

Akademski kipar Boštjan Kavčič (1973) je umetnik srednje generacije, ki je ob kiparstvu razvijal tudi družbeno angažirane projekte in se kot eden prvih slovenskih umetnikov ukvarjal s snovanjem enostavnih robotov. V Galeriji Krško se na samostojni razstavi Os predstavlja z dvanajstimi kamnitimi skulpturami iz serije ORGanizmi. V prostoru nekdanje cerkve je ustvaril celostno ambientalno postavitev, ki govori o kroženju življenjskih ciklov, potovanju od kreacije do ponovne dematerializacije in izpostavlja vpetost živih bitij v vertikalno os nebo – zemlja.

Kustosinja razstave je Nina Sotelšek.

Razstavo bo odprla Melita Čopar, direktorica občinske uprave Občine Krško.

 

Boštjan Kavčič se je rodil 1973 v Šempetru pri Gorici. Osnovno šolo je obiskoval v Tolminu, srednjo elektrotehnično šolo v Novi Gorici. Leta 1997 je diplomiral iz bančništva in financ na EPF v Mariboru.

Zaradi velike želje po likovni umetnosti je bil leta 1998 sprejet na ALU v Ljubljani. Leta 2001 je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo. Leta 2003 je diplomiral iz kiparstva na ALU v Ljubljani (prof. Lujo Vodopivec). V letih 2003 - 2005 je bil štipendist Ministrstva za kulturo za podiplomski študij videa na ALU v Ljubljani. Magistriral je z delom Digitalna video skulptura znotraj trgovskih središč na podiplomskem študiju videa in novih medijev na ALUO pri prof. Sreču Draganu (2007). Leta 2008 je prejel odkupno nagrado podjetja KD Holding d.d. Med leti 2010 in 2011 je sodeloval pri nastajanju dokumentarnih filmov (montaža, slika, grafika, risba, animacija): Psalmi tišine 2010, Iconotheca Valvasoriana 2010, Gradimo novi svet 2011 in animirane risane serije Ekola! 2011. Predstavil se je na več skupinskih in samostojnih razstavah, udeležil se je več mednarodnih simpozijev in postavil več javnih del, organiziral je delavnice klesanja kamna in video umetnosti.

Od leta 2007 je samozaposlen v kulturi. V svojem delu povezuje socialno skulpturo in nove medije. Od leta 2002 nastaja njegova največja kiparska serija kamnitih skulptur z naslovom ORGanizmi. Njegova dela so uvrščena v kiparsko zbirko AS Gallerije (KD Artes), kiparsko zbirko Umetnostne galerije Maribor, likovno zbirko Dolenjskega muzeja Novo mesto, likovno zbirko Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in digitalni arhiv DIVA.

https://sites.google.com/view/bostjan-kavcic/sculpture

Vstopnina: 0.00

Boštjan Kavčič | OS

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000